VVD wil nader onderzoek luchtwassers

VVD-kamerlid Hema Lodders vindt dat het onderzoek van Wageningen Universiteit naar gecombineerde luchtwassers aan alle kanten rammelt. Ze pleit met haar collega Eric Ziengs voor nader onderzoek. ”Wat de VVD betreft moeten de zaken eerst maar eens goed worden uitgezocht alvorens er allerlei wet- en regelgeving wordt aangepast”, aldus Lodders in een toelichting op kamervragen.

Het aantal bedrijven dat is onderzocht op de verwijdering van geur door gecombineerde luchtwassers, is wel erg klein, aldus Lodders. ”En het is ook gek dat dezelfde luchtwassers in Duitsland en Nederland toch hele andere rendementen halen. Er is op dit moment nog onvoldoende duidelijk, terwijl aanpassing van het beleid enorme consequenties kan hebben voor veehouderijen.”

De VVD trekt de bekende trukendoos open: als de resultaten van een onderzoek je niet bevallen, kraak je het hele onderzoek maar af. Daar is echter weinig reden toe, want het onderzoek laat aan duidelijkheid niets te wensen over.
Het onderzoek is uitgevoerd op 29 varkensbedrijven met een gecombineerde luchtwasser. Deze luchtwassers reduceren op papier de geur met 70% tot 85%. Uit metingen blijkt dat deze luchtwassers gemiddeld een rendement hebben van slechts 40%.

De toegekende hoge reductiepercentages zijn gebaseerd op Duits onderzoek. De Wageningse onderzoekers wijzen erop dat de Duitse reductiepercentages zo hoog uitvallen doordat  luchtwasinstallaties eerst onder begeleiding van de (certificerende) instanties werden geoptimaliseerd en vervolgens tijdens de uitvoering van het meetprogramma ook onder toezicht stonden van deze instanties. Dat zijn hele andere condities dan de metingen die de Wageningers hebben uitgevoerd in de praktijk. Ook de omvang van het onderzoek is volgens de Wageningse onderzoekers geen reden om aan de resultaten te twijfelen. ”De steekproefomvang is voldoende groot om voor de betrokken regio’s te concluderen dat de hier onderzochte groep combi-wassers onvoldoende presteert voor geur.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

vijf − 4 =