Nieuw type biobed neemt 90% geur weg

Het systeem bestaat al in Duitsland. In Nederland werkt Jan Waayer uit Almelo een variant uit van het zogeheten biobed. Dat zal naar verwachting 90% van de geur uit veehouderijen kunnen wegnemen.

”Ik ben er van overtuigd dat we met dit biobed een wezenlijke bijdrage kunnen leveren aan de reductie van geur en ammoniak uit stallen zonder dat hierbij restproducten overblijven als spuiwater”, aldus Waayer bij de presentatie van zijn systeem afgelopen zaterdag op zijn bedrijf JWESPO.
Het recente nieuws over tegenvallende resultaten van luchtwassers (ze nemen hooguit 30-40% van de geur weg) maakt wat huiverig, maar Waayer gaat binnenkort van start met een proefopstelling bij een varkenshouder in Helvoirt. Dan verwacht hij te kunnen aantonen dat zijn biobed inderdaad 90% geurreductie haalt.

Hij is al langer bezig met biobedden, maar in het nieuw ontwikkelde systeem heeft hij een belangrijke aanpassing aangebracht. De druk in het systeem is verlaagd en de ammoniak wordt onderin gebonden aan water, waardoor het bed ook op dit punt goed gaat scoren. Waayer verwacht een ammoniakreductie van 85%.

Het volledig biologische biobed bestaat uit lagen met drie soorten hout: wortelhout, grof stamhout en weekhout. De laag met weekhout bevat micro-organismen die stoffen afbreken. Het systeem – uitsluitend geschikt voor gesloten stallen – is in aanschaf ongeveer gelijk aan een biologische luchtwasser, maar heeft als groot voordeel dat er geen reststoffen zijn, die afgevoerd moeten worden. Het stikstof dat onderin het biobed achter blijft, kan worden weggespoeld naar de mestkelder. Het biobed heeft meer ruimte nodig dan een luchtwasser. Het kan tien tot twaalf jaar functioneren op het hout dat is aangebracht. Het hout moet wel geregeld worden aangevuld. Elektronische monitoring is mogelijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

6 + tien =