Megastal mogelijk op 25 meter van burgerwoningen in Dantumadeel

Het college van B&W van de Friese gemeente Dantumadeel wil via een geurverordening de bouw van een megastal toestaan op 25 meter van een burgerwoning in het buitengebied. In de bebouwde omgeving mag zo’n megastal op 50 meter komen.

Normaal is een minimumafstand van 50 meter tot woningen in het buitengebied en 100 meter in de bebouwde omgeving. Met een nieuwe geurverordening zou Maatschap van der Weg uit Feanwâldsterwâl alsnog een vergunning kunnen krijgen voor uitbreiding van het melkveebedrijf van 140 melkkoeien en 190 jonge koeien naar 250 melkkoeien en 160 jonge koeien. Gemeenten mogen via een geurverordening normen versoepelen in het voordeel van de veehouderij, maar dat gebeurt de laatste tijd alleen bij hoge uitzondering. Vooral omdat daardoor een groot risico bestaat op stankhinder.
De gemeenteraad van Dantumadiel moet nog beslissen over de nieuwe geurverordening.

Omwonenden maken bezwaar tegen uitbreiding van de melkveehouderij van maatschap Van der Weg in Feanwâldsterwâl. Het bedrijf zou op 60 meter afstand van hun woningen komen.

De uitbreiding van het bedrijf in Feanwâldsterwâl (gemeente Dantumadiel) is onlangs door de rechter tegen gehouden. De bouwvergunning werd vernietigd omdat nieuwbouw zou plaatsvinden op 60 meter van burgerwoningen. Omdat het hier om woningen in de bebouwde omgeving gaat, moet het bedrijf volgens de geldende regels op 100 meter afstand blijven. Door in de geurverordening een afstand op te nemen van 25 meter in het buitengebied en 50 meter ten opzichte van burgerwoningen in de bebouwde omgeving, zou de uitbreiding toch door kunnen gaan.

Om de maatschap Van der Weg, en ook andere boeren in de gemeente, ter wille te zijn wil het college van B&W de geurverordeningen zo aanpassen dat er wél uitgebreid kan worden. LTO-noord is positief over de nieuwe geurverordening. Omwonenden, die al drie jaar bezig zijn om boer en gemeente op andere gedachten te brengen, voelen zich in de steek gelaten. Gert Willem Bonnema, woordvoerder namens de omwonenden, zegt in het Friesch Dagblad: ”Ons woongenot wordt aangetast”.

3 gedachten over “Megastal mogelijk op 25 meter van burgerwoningen in Dantumadeel

  1. Hoe haal je het in je hoofd om zo’n mega mishandel stal neer te zetten,daar toestemming in te geven.
    Stop ermee je helpt alles naar de hel,wat het voor de dieren reeds is.

  2. Schandalig. Onlangs vernomen: na jarenlange ziekte, waarbij 2 x bijna-dood, is weer iemand overleden aan q-koorts. Gaat verdomme massaal de straat op; nagelt die idiote bestuurders voor de rest van hun leven aan de schandpaal. En natuurlijk: boycot alles uit die ziekmakende vee-industrie…

  3. Wat is dit nou weer voor een domme opmerking? Mega (ook zo’n dom woord) is per definitie slecht? Ooit wel eens in zo’n stal geweest? Mooie hoge ruime lichte frisse stallen, elke koe zou wensen dat ze in zo’n stal mocht leven of heeft u liever die kleine , lage donkere stalletjes of, nog erger, die oude Ot en Sienstallen waar de koeien het halve jaar vastgebonden staan?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

vijf × drie =