Een stal zonder stank. Te mooi om waar te zijn?

Image processed by CodeCarvings Piczard ### FREE Community Edition ### on 2016-07-12 05:46:49Z | | Een stal zonder stank. Varkens en kippen houden zonder overlast voor de omgeving. Bijna te mooi om waar te zijn. Toch kan het, volgens Sweco en Agrifirm Exlan, twee bedrijven die de zogeheten Zero-stal ontwikkelden. Geen lelijk bakbeest in het landschap, maar een fraai ogend onderkomen waar het goed toeven is voor varkens of andere dieren. Ongeveer een derde duurder dan een gangbare stal. In 2017 moet de eerste demostal gerealiseerd zijn.

Het concept is ontwikkeld samen met het netwerk Innovatie Agro&Natuur van het ministerie van Economische Zaken. ”Op termijn kan het zero-stalconcept antwoord geven op de milieutechnische en maatschappelijke voorwaarden die worden gesteld aan de veehouderij. Het zorgt voor een verantwoorde en toekomstbestendige ontwikkeling van de sector. De hogere investering wordt terugverdiend door betere technische resultaten en mogelijke extra opbrengsten door afzet in een ketenconcept”, aldus de initiatiefnemers. Met dat laatste bedoelen ze dat het vlees kan worden verkocht als een ”zero-product”, een product dat goed is mens, dier en milieu.
Het zeshoekige ontwerp doet denken aan de reeds bestaande Rondeelstallen. Dat zijn echter geen zero-stallen. Rondeelstallen zijn vooral bedoeld om het welzijn van de gehouden dieren te verbeteren. Het milieu en de volksgezondheid zijn niet gebaat bij een Rondeelstal. In een zero-stal wordt alle lucht gezuiverd, waardoor de emissies van niet alleen geur, maar ook fijnstof en ammoniak op nul uitkomen, beloven Sweco en Agrifirm Exlan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *