Stankoverlast leidt tot gezondheidsklachten

Omwonenden die stankoverlast ervaren van een megastal met kippen of varkens, of van een boerderij met veel kippen, varkens en koeien, hebben meer gezondheidsklachten.

Dit blijkt uit een publicatie van onderzoekers van het NIVEL en IRAS van Universiteit Utrecht in het wetenschappelijke tijdschrift Annals of Agricultural and Environmental Medicine. Het onderzoek dateert van 2010 maar is onlangs in het tijdschrift gepubliceerd.

Regelmatige stankoverlast kan leiden tot chronische stress. Omwonenden die last hebben van de stank, zeggen vaker te hoesten en verkouden te zijn, last te hebben van duizeligheid, maagpijn, buikpijn en obstipatie. Klachten door chronische stress – zoals slapeloosheid, angst en depressie – komen vaker voor. Daarnaast beoordelen zij hun eigen gezondheid een stuk slechter dan mensen die geen stankoverlast hebben. Ondanks dat mensen die stankoverlast ervaren meer gezondheidsklachten rapporteren, gaan er slechts weinigen voor deze klachten naar de huisarts.

Veel protesten, klachten bij huisartsen en burgerinitiatieven tegen stankoverlast in de Peel, waren voor IRAS en NIVEL aanleiding om de gevolgen daarvan op de gezondheid van omwonenden te onderzoeken. Zij deden dat in opdracht van het ministerie van Economische Zaken. In totaal hebben 753 mensen een vragenlijst ingevuld.

Halve kilometer
Mensen boven de 40, immigranten en mensen met een hogere opleiding hebben meer overlast van stank door veel varkens, kippen, of koeien binnen een halve kilometer afstand van hun woning dan anderen. Opmerkelijk is dat mensen die meer stankoverlast ervaren, het idee hebben dat ze dichter bij de veehouderijbedrijven wonen dan ze werkelijk doen. NIVEL-onderzoeker Mariëtte Hooiveld: “Zij schatten de afstand tot het veehouderijbedrijf waarschijnlijk kleiner in, omdat zij hun klachten daarmee in verband brengen.”

Onderzoek
De gegevens over het gebruik van gezondheidszorg van deze mensen zijn afkomstig uit de elektronische dossiers van de huisartsenpraktijken in de buurt. Het aantal varkens, kippen en runderen binnen een halve kilometer is vastgesteld met gegevens over vergunningen voor veehouderijbedrijven van de provincies Noord-Brabant en Limburg.

Het onderzoek bevestigt de resultaten van eerdere, buitenlandse onderzoeken. Op dit moment loopt er een groot onderzoek naar de effecten van de veehouderij op de volksgezondheid in Brabant en Limburg.

Bron: NIVEL

Klik hier voor het wetenschappelijke artikel over het onderzoek
Odour annoyance in the neighbourhood of livestock farming perceived health and health care seeking behaviour

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

19 − 2 =