Burgers meten zelf fijnstof en ammoniak

Teus Hagen op zijn werkkamer

Om zelf na te kunnen gaan hoe de kwaliteit van de lucht is, heeft de vereniging Behoud de Parel uit Grubbenvorst het initiatief genomen tot de ontwikkeling van sensoren. Met behulp van deze sensoren kunnen burgers zelf fijnstof en ammoniak meten.

Teus Hagen, actief binnen de vereniging, heeft het technische werk voor zijn rekening genomen en de sensoren getest. Er blijken grote verschillen te zijn tussen de sensoren die op de markt zijn, het is dus oppassen als je zelf iets gaat maken, want je wilt wel zeker zijn van de kwaliteit van je metingen.

In juli 2017 is het RIVM bij Teus Hagen op bezoek geweest en op het filmpje dat daarvan gemaakt is, is te zien hoe Teus aan het testen is in zijn werkkamer. Intussen is hij al veel verder en is het eerste prototype gebouwd en in gebruik genomen. De sensoren meten

fijnstof: PM1, PM2.5, PM10
gassen: koolstofoxides, stikstofoxides, ozon, ammoniak
klimaat: temperatuur, luchtvochtigheid, luchtdruk

Er wordt nu hard gewerkt aan het samenstellen, programmeren, testen en bouwen van meer betaalbare sensoren, aan de website om de data te verzamelen,  en aan de overzichten van metingen in de vorm van diverse grafieken te publiceren. Alle software en meetresultaten zijn vrij beschikbaar: het is Open Source. Iedereen kan zelf de onderdelen aanschaffen en de sensor bouwen. Het is wel een technisch klusje, dus niet voor iedereen geschikt. Behoud de Parel zoekt intussen sponsoren om een meetnet te kunnen bouwen in hun gemeente.
De sensoren van Teus meten nog geen geur. Geur uit veehouderijen is zeer complex van samenstelling. Degelijke e-noses zijn wel in ontwikkeling.
Klik hier voor geursensoren bruikbaar in de veehouderij
Klik hier voor de Rapportage ontwikkeling geur sensor voor het gebruik van geurmetingen bij varkensstallen

2 reacties op “Burgers meten zelf fijnstof en ammoniak

 1. Beste Teus,

  Mijn aandacht werd getrokken door jou interesse en aandacht voor het meten van de luchtkwaliteit.

  Vanuit een bewonerscollectief in Sint Anthonis willen een meetnet luchtkwaliteit inrichten. DIt vanwege de vermeende achteruitgang van het leefklimaat in ons buitengebied, maar ook vanwege een voorgenomen uitbreiding van een pluimveebedrijf van 100.000 naar 150.000 mestkuikens nabij de bebouwde kom.

  Graag zou ik hierover, met twee andere leden van ons collectief (een praktische techneut en een ICT-er) hierover met je van gedachte willen wissen. We willen ook kijken of we hiervoor financieringen kunnen vinden.
  Is het mogelijk om hiervoor binnenkort een afspraak met je te plannen?

  Met vriendelijke groet en alvast dank voor je reactie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

14 + dertien =