Brabantse milieufederatie start meldpunt overlast veehouderij

De Brabantse Milieufederatie heeft een meldpunt ingericht, waar omwonenden overlast kunnen melden. Doel van het meldpunt is dat gemeenten hun handhaving gaan verbeteren.
Over die handhaving is veel te doen. Een rapport van de provincie geeft aan dat nogal wat gemeenten hun controlerende taak niet goed uitvoeren. Daardoor wordt er te weinig gedaan aan overtredingen van veehouderijen. Gevolg is dat omwonenden in de stank zitten en worden blootgesteld aan gezondheidsrisico’s.
De milieufederatie wil de overlast gestructureerd in kaart gaan brengen om gemeenten aan te sporen hun toezicht en handhaving snel op orde te brengen.
Klik hier voor het meldpunt van de Brabantse Milieufederatie

2 thoughts on “Brabantse milieufederatie start meldpunt overlast veehouderij

  1. Nu WEER een meldpunt bij de Brabantse Milieufederatie.. Ik woon naast een paar verouderde varkensstallen en heb daarvan veel overlast. Als er mest op de sloot geloosd wordt moet ik dat bij het waterschap melden . Als de dieren niet goed verzorgd worden moet ik dat bij de NVWA melden. Stank en andere overlast moet ik bij de omgevingsdienst melden.
    Wie doet iets aan de situatie? Niemand

  2. Beste Jan,
    Als de klachten over stank en andere overlast aanhouden, kun je het beste een verzoek om handhaving indienen bij de gemeente. Melden bij de Brabantse Milieu Federatie heeft daarnaast ook zin, omdat zij alle klachten inventariseren. De inventarisatie zal straks duidelijk maken dat de controlerende instanties veel te weinig doen. Met jouw verhaal kun je daar een bijdrage aan leveren. Maar een oplossing zal van de gemeente moeten komen. Die is verantwoordelijk, niet de omgevingsdienst. Als de omgevingsdienst niks doet, moet je echt de wethouder daarop aanspreken, met een cc naar de gemeenteraad. Meldingen bij waterschap en NVWA moet je, als daar aanleiding toe is, steeds maar weer herhalen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

vier × een =